Tiedote – Pohjois-Savoon on perustettu energiaklusteri

Tiedote 8.6.2020

POHJOIS-SAVOON ON PERUSTETTU ENERGIAKLUSTERI

Pohjois-Savon energiatekniikan TKI-ekosysteemi –hankkeen ohjausryhmän kokouksessa 4.6.2020 päätettiin perustaa Pohjois-Savon energiaklusteri tukemaan alueen merkittävimmän teollisuuden alan ja yhden älykkään erikoistumisen kärjen kone- ja energiateollisuuden kehittymistä.

Hankkeessa on nyt jo mukana lähes 20 yritystä: Andritz Oy, FamiFarm Oy, Fescon Oy, Fortum Power & Heat Oy, Fortum Waste Solutions Oy, Freeport Cobalt Oy, Gasmet Technologies Oy, HögforsGST Oy, KPA Unicon Oy, Riikinvoima Oy, Savon Automaatio Oy, Savon Voima Oyj, SMA Mineral Oy, StoraEnso Oyj, Varkauden tehtaat, Sumitomo SHI FW Energia Oy ja Varkauden Aluelämpö Oy. Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto ja Navitas Kehitys ovat ekosysteemi-hankkeen toteuttajia. Myös uudet yritykset ovat tervetulleita mukaan klusterin toimintaan.
Pohjois-Savon energiaklusterin tavoitteena on parantaa energia-alalla toimivien yritysten mahdollisuuksia innovoida, hyödyntää tutkimuslaitosten palveluita, kehittää tuotteita ja sitä kautta kasvaa ja menestyä myös kansainvälisillä markkinoilla.

Hankkeessa yritysten ja tutkimuslaitosten välistä TKI-yhteistyötä kehitettäessä ja toimintamallia mietittäessä päädyttiin yleiseurooppalaisen mallin mukaan klusterirakenteeseen. Pohjois-Savon Energiaklusteria kehitetään ja se toimii Pohjois-Savon Energiatekniikan TKI-Ekosysteemin kehittämishankkeen keston ajan vuoden 2021 loppuun ko. hankkeen sisällä. Hankkeessa luodaan klusterille strategia, liiketoimintamalli ja toimintaa pilotoidaan hankkeen teknisiä työpaketteja toteuttavien TKI-tiimien toimesta.

Energiaklusterin perustaminen todettiin tärkeäksi ja sen odotetaan hyödyttävän alueen ja alan yritysten, oppilaitosten, tutkimuslaitosten ja muiden toimijoiden yhteistyötä, jotta kaikki yritykset saisivat tarvitsemaansa tukea toimintaansa. Klusterin perustamisen jälkeen Pohjois-Savon Energiaklusteria on mahdollista ja tarkoitus kehittää osana eurooppalaista ECCP-verkostoa (European Cluster Collaboration Platform)

Ohjausryhmän puheenjohtaja Andritz Oy:n paikallisjohtaja Marko Luokkanen totesi kokouksessa, että klusterin toiminnassa on painotettava innovointia ja kykyä uudistua sekä eurooppalaisen verkostoitumisen voimaa. Mie-titään yhdessä millä tavoin tehdään uutta, mikä nostaa alueen vetovoimaa ja imagoa kansallisesti ja kansainvälisesti sekä houkuttelisi alueelle myös uusia osaajia työntekijöiksi yrityksiin.

Liiketoimintajohtaja Juha Räsänen Savon Voima Oyj:stä on sitä mieltä, että klusterissa vaatimustaso tulee asettaa korkealle. Tutkimuksen tulee olla maailmanluokan tasoa ja yrityksillä rohkeutta sitoutua mukaan toiminnan eteenpäin viemiseksi. Maailma muuttuu koko ajan, klusteri on hyvä kanava tiedon jakamiseen, tarpeiden selvittämiseen, ratkaisujen etsimiseen ja voimavarojen yhdistämiseen. Eikä tarkoitus ole keskittyä pelkästään teknologisiin haasteisiin vaan huomioitava on myös kannattavuus ja kustannustehokkuus.

Koulutuspäällikkö Markku Huhtinen Savonia-ammattikorkeakoulusta kertoi, että varsinkin aloittelevilla yrityksillä on haasteita: Miten he lähtevät viemään omia ideoitaan eteenpäin tai miten saadaan esimerkiksi pilottilaitos rakennettua. Aloittavat ja pk-yritykset tarvitsevat verkostoa, jossa on jo alan osaamiskapasiteettia. Näille yrityksille on erityisesti tärkeää, että mukana on myös suuryrityksiä. Yrityksillä voi olla haasteita myös energiatekniikan kanssa, jos se ei ole omaa ydinosaamista ja asiantuntijuus siihen liittyen ei omassa yrityksessä ole vahvaa. Energiaklusteriin liittymisestä on hyötyä myös tällaisille yrityksille.

Perustetun Pohjois-Savon Energiaklusterin toimintaa vetää alkuvaiheessa Pohjois-Savon energiatekniikan TKI-ekosysteemin kehittäminen -hankkeen koordinoija koulutuspäällikkö Markku Huhtinen Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Lisätietoja:
Koulutuspäällikkö Markku Huhtinen, Savonia-ammattikorkeakoulu, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , puh. 044 785 6763 Pohjois-Savon energiatekniikan TKI-ekosysteemin kehittäminen (EnEko 2020) –hanke

Samankaltaiset artikkelit