Tampere yhdisti energia-alan osaajat lokakuussa valon, voiman ja vastuun merkeissä
Pohjois-Savon Energiaklusteri vei mukanaan alueellista ekosysteemiä viime viikolla Energia 2024 -messuille, jotka järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 22.-24.10.2024. Messut kokosivat alan suurtapahtumaan satoja näytteilleasettajia ja noin 6800 messukävijää kolmen päivän aikana. Pääteemoina tapahtumassa olivat valo, voima ja vastuu. Energiaklusterimme yhdisti omalla yhteisosastolla alueellisen energian ja osaamisen, verkostoitui sekä keräsi mukaansa näkökulmia, kontakteja, että käytännön ratkaisuja kestävämmän huomisen saralla. Tapahtuma lunasti arvonsa useasta näkökulmasta.
Pohjois-Savon Energiaklusterin yhteisosasto oli moniosaamisen keskittymä, sillä mukana olivat yritykset; Oy U-Cont Ltd., Oy Clean Flame Ltd., Warmnet Oy ja Sorsakosken Konepaja Oy. Alueellista koulutusta ja tulevaisuuden osaamista osastollamme toivat esiin klusterimme osatoteuttajat Savonia-Ammattikorkeakoulu sekä Savon ammattiopisto. Sijoittumisen näkökulmasta hanketoteuttajana toimiva Navitas Kehitys Oy oli myös vahvasti esillä. Klusterin yhteisosastolla oli kuhinaa, vierailijoina niin asiantuntijoita, kuin alan opiskelijoita. Tapahtumasta tarttui mukaan energia- ja teknologia-alan osaajia, yrityksiä sekä yhteistyöverkostoja. Jatkossa voimme yhdessä edistää monipuolisesti klusterin toimia ja tuoda koko ekosysteemin verkostot sidosryhmien hyödynnettäväksi.
Ensi keväänä toista kertaa järjestettäviin Itä-Suomen energiapäiviin saimme myös osastovierailijoilta monipuolisia ideoita ja ajatuksia suunnittelun tueksi. ”Oli ilahduttava nähdä, että klusterimme tunnetaan laajasti ja yritykset sekä asiantuntijat lähestyivät meitä vierailemalla osastollamme. Kiinnostusta tulla mukaan klusterin toimintaan heitettiin myös ilmaan. Olemme vielä toistaiseksi suhteellisen tuore energia- ja teknologia-alan klusteri, joten tämä on selkeä signaali, että olemme yhdessä tehneet oikeita asioita ja lunastaneet oman paikkamme toimialan ekosysteemin kehittämisessä”, toteaa toimialapäällikkö Kirsi Kinnunen, Navitas Kehityksestä.
Energiset puheenvuorot toivat mukanaan ajankohtaista ja painavaa asiaa
Tampereen Energia -messut toivat kolmen tapahtumalavan kautta esille myös ajankohtaisia aiheita ja asiantuntijapuheenvuoroja läpi tapahtuman. Tiistaina avajaispäivän Keynote – puheenvuorot aloitti työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö, Riku Huttunen aiheenaan EU:n energia- ja ilmastopolitiikan uudet painotukset Suomen perspektiivistä. Esiin nousivat kolme korkean profiilin politiikkaraporttia, joista kaksi on jo julkaistu. Enricco Lettan huhtikuussa 2024 julkaistun sisämarkkinaraportin myötä välittyi vahva viesti; EU:n sisämarkkinoita tulee vahvasti kehittää, ja kun energiasektori tarvitsee pääomavaltaisia investointeja, niin tätä pääoman liikkuvuutta pitäisi EU:ssa kehittää eli löytää rahaa valtaville investoinneille. Euroopan keskuspankin pääjohtajan, Mario Draghin syyskuussa 2024 julkaistun kilpailukykyraportin myötä Huttunen nosti esiin Euroopan kilpailukyvyn. Draghin raportilla kolme painopistealuetta jakautuivat seuraavasti: 1. Innovaatiovajeen poistaminen, 2. Vähähiilisyys ja sitä kautta kilpailukyvyn kehittäminen ja 3. Turvallisuus ja erityisesti se, ettei Eurooppa saisi olla liian riippuvainen mistään ulkopuolisesta tahosta.
Huttunen toi esiin kolmantena huomioitavana raporttina presidentti Sauli Niinistön raportin, joka käsittelee kriisivarautumista ja se tulee keskittymään Suomen vahvuuksiin siviili- ja puolustusvalmiudessa. Huttusen mukaan se, että raporttia pyydettiin maaliskuussa 2024 Suomen presidentiltä osoittaa, että Euroopassa koetaan Suomella olevan vahva sotilaallinen puolustuskyky sekä siviilipuolustuskyky eli huoltovarmuus vakaalla pohjalla. Niinistö luovutti raporttinsa juuri sopivasti eilen 30.10.2024 Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenille. Niinistö viestii, että Euroopan on tehostettava varautumista siviili- ja sotilaskriiseihin ja hän ehdotti muun muassa EU-komission alaisen kriisikeskuksen perustamista. Nykyisen Euroopan komission toimintakausi tulee päätökseen tänään 31.10.2024. Seuraava komissio hyödyntää Niinistön raporttia rakentaessa seuraavan komission ohjelmaa.
Huttunen tuo esille puheenvuoronsa lopuksi etenkin Suomen kannalta selkeää ja ennakoitavaa sääntelyä; ”Kuka laittaa 10 miljardia johonkin laitokseen, jos ei tiedä mitä sääntely tulee olemaan viiden vuoden päästä, yleensä ei kukaan.” Hän myös ilmaisee, että tulosiirtounioni ei ole tavoittelemisen arvoista, vaan enemmänkin investointiunioni, ja jos tukea annetaan johonkin, ne pitäisi ohjata tki-hankkeisiin.
Vihreän siirtymän investointien tilannetta suomessa oli avaamassa avajaispäivänä Janne Peljo, johtava asiantuntija, vihreä kasvu, Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Hän koki, että energiasektoriin liittyvissä toiminnoissa meillä on eteenpäin katsova kilpailukyky korkeampi kuin koskaan aiemmin. Suomen edullisen sähkön hinnan hän näki erinomaisena pohjana sähköä käyttävälle teollisuudelle. Peljo esitteli Suomessa vireillä olevien investointien olevan lähes 270 miljardin euron luokkaa, alleviivaten samalla, että investointisuunnitelmat eivät ole toki vielä investointihankkeita eli lopullinen toteuma selviää tulevaisuudessa.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n näkemyksen mukaan vihreä siirtymä on hajautunut eri sektoreille Suomessa, joskin tietyt maakunnat korostuvat. ”Mikäli yksittäiset sektorit kohtaavat merkittävää vastatuulta, niin kokonaisuudessaan hankkeita pystytään isossa mittakaavassa viemään eteenpäin”, toteaa Peljo. Hän viesti, että Suomella on puhtaan siirtymän valttikortit käsissä ja näitä pitäisi pystyä kääntämään toteutuviksi investoinneiksi. Esiin nousivatkin seuraavat teemat mihin keskittyä: 1. Päästöjen vähentäminen edellyttää nopeaa energiamurrosta kaikilla sektoreilla, sähköistyminen on merkittävässä roolissa, 2. Suomella on arvokkaat vahvuudet: valtava puhtaan sähkön potentiaali, 3. Suomelle keskeinen kysymys; saadaanko Suomeen kotiutettua sähköä käyttäviä investointeja ja luotua lisää korkean jalostusarvon teollisuutta? Hallituksen verokannustin ja suora tuki hyviä avauksia. 4. Investointiluvituksen sujuvoittaminen on keskeistä investointien toteutumiselle ja 5. Onnistuminen vaatii toimivat puitteet: puhtaan sähkön saatavuus, luvitus ja ennakoitava toimintaympäristö, osaajien saatavuus, tki-panostukset ja kilpailukykyinen logistiikka.
Onnistuminen vaatii monia asioita, kuten investointiympäristön parantaminen. Suomesta täytyy tehdä Euroopan kilpailukykyisin investointiympäristö. ”Investoinnit eivät tule meille hyvän sään tai sen takia, että me olemme lähellä keskieurooppalaisia asiakkaita, vaan ne tulevat ennen kaikkea siksi, että me pystymme tarjoamaan parhaat toimintaedellytykset”, kiteyttää Janne Peljo, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:sta.
Verkostoituessa energiamurros oli nähtävissä
Klusteritiimi myös verkostoitui tapahtuman sisällä tutustumaan ja tunnustelemaan, mitä alalla tapahtuu ja miten yritykset tätä ovat tuoneet esille omilla osastoillaan. Uusiutuvat energiat ja energian varastointi erottuivat esiin niin esillä olleiden teknologioiden kuin keskusteluidenkin kautta. Verkostojen rakentaminen vaihtoehtoisten energiamuotojen ja muutostarpeiden ympärillä tulee varmasti vaikuttamaan tulevaisuuden osaajatarpeisiin ja määriin. ”Messuja kolme päivää tunnustelleena ja verkostoituneena voi todeta, että energiamurros on jo nyt käynnissä, eikä niinkään enää tulossa”, kiteyttää kone- ja tuotantotekniikan opettaja, Esa Varis, Savon ammattiopistolta.
Pohjois-Savon Energiaklusterin kehitystyötä aloitettiin Pohjois-Savon liiton rahoittamassa Pohjois-Savon Energiatekniikan TKI-ekosysteemin kehittämishankkeessa, EnEko2020. Pohjois-Savon Energiaklusteri- hankkeen toteutusaika on 1.10.2022-30.9.2025 ja hanke saa Euroopan unionin osarahoitusta Pohjois-Savon liitolta, jonka lisäksi rahoittajina ovat alueen kunnat, kaupungit ja yritykset.
Hankkeen päätoteuttajana toimii Navitas Kehitys Oy ja osatoteuttajina Savonia-Ammattikorkeakoulu Oy sekä Savon Koulutuskuntayhtymä.
Lisätietoja:
Kirsi Kinnunen, Toimialapäällikkö, Pohjois-Savon Energiaklusteri
puh. 044 794 9704 tai kirsi.kinnunen@navitas.fi