Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Talent Hub Easter Finland: Ryhdy mentoriksi kansainväliselle opiskelijalle (haku käynnissä, mentorivalmennus 11.11.2024 verkossa)

30.06 @ 08:00 - 10.11 @ 17:00

Itä-Suomessa korkeakouluissa tutkintojaan suorittaa lähes 2000 kansainvälistä opiskelijaa, joista suurin osa (n. 80 %) haluaisi jäädä ja työllistyä Itä-Suomeen. Tätä kansainvälistä potentiaalia ei kuitenkaan ole vielä pystytty hyödyntämään alueella, joten yli puolet valmistuneista opiskelijoista muuttaa pois.

Talent Hub Eastern Finland -yhteistyössä toteutettu mentorointiohjelma pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen tiivistämällä kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden työelämäyhteyksiä. Ryhmämentorointiohjelma yhdistää työnantajat, eri alojen asiantuntijat ja kansainväliset opiskelijat.

Mentorina ohjelmassa voi toimia itsenäinen asiantuntija tai työnantajaorganisaatio yhden tai useamman asiantuntijan voimin. Mentori tarjoaa tukea, näkökulmia ja verkostojaan opiskelijoille. Mentorointiohjelman kokonaiskuormitus on noin 20–30 h/ mentori tai työnantajaorganisaatio.

Mentorointi tapahtuu pienryhmissä, jotka koostuvat eri opintovaiheissa olevista opiskelijoista. Ryhmät saattavat olla myös monialaisia. Mentorointikieli on englanti. Mentorointiryhmät muodostetaan mentoroiden osaamisalueiden perusteella tai työantajaorganisaatioiden esittämien toiveiden mukaisesti. Mentorointi ei ole sidottu paikkakuntaan, vaan sen voi suorittaa myös verkkoympäristössä. Ryhmä sopii keskenään toteutustavan ja mahdolliset lähitapaamiset*.

Mentorointi tarjoaa mentorille ja/tai työnantajaorganisaatiolle
– positiivista työnantajanäkyvyyttä / mahdollisuuden toteuttaa sosiaalista vastuuta paikallistasolla
– tilaisuuden tutustua kansainvälisten opiskelijoiden osaamiseen, ja mahdollisuuden rekrytointiin
– uusia näkökulmia ja innovaatioideoita
– tuoretta tietoa koulutusaloista ja tulevaisuuden työvoimasta
– mahdollisuuden verkostoitua ja tutustua eri kulttuureihin
– valmennus- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä
– oman kielitaidon kehittymismahdollisuuden

Ohjelma sisältää seuraavat tapahtumat (mentorointiohjelman kokonaiskuormitus on noin 20 – 30 h / mentori)
– Mentorivalmennus verkossa suomeksi maanantaina 11.11. 2024 klo 12-14 tai mentorivalmennus verkossa englanniksi maanantaina 11.11.2024 klo 14-16
– Ohjelman kick-off -tilaisuus Itäsuomen yliopiston tiloissa (AU112 Joensuu, CA305 Kuopio) keskiviikkona 4.12.2024 klo 14 – 17.
– Oman pienryhmän kanssa sovitut tapaamiset (joulukuu 2024-toukokuu 2025 aikana). Voit sopia oman mentoriryhmäsi kanssa pidättekö lähi- vai etätapaamisia (suositus 4–6 tapaamista).
– Välitapaaminen verkossa keskiviikkona 26.2.2025 klo 14 – 16.
– Ohjelman päätöstilaisuus Itäsuomen yliopiston tiloissa (AU112 Joensuu, CA305 Kuopio) keskiviikkona 14.5.2025 klo. 14.00 – 17.00

Tapaamisten teemoina voivat olla esimerkiksi: tutustuminen työnantajaorganisaatioon liiketoimintaan ja uramahdollisuuksiin, suomalainen kulttuuri ja työelämä, työnhaun taidot, ammatillinen kasvu ja urakehitys, oman osaamisen tunnistaminen, itsensä brändäys / somenäkyvyys (LinkedIn) ja verkostoituminen, motivaatio ja tulevaisuuden tavoitteet, yrittäjyys ja rahoitus, työhyvinvointi ja ajanhallinta.

Mentorina sinulta toivotaan:
– noin kerran kuukaudessa yhteistä aikaa aktoriryhmän kanssa lähi- tai etätapaamisessa
– käytännön asioista sopimista aktoriryhmän kanssa
– läsnäoloa ja kuuntelemista
– tukea aktoreiden työelämävalmiuksien kehittämiseen
– tavoitteiden asettamista ja palautteen antamista keskustelevalla ja kysyvällä otteella otteella

Mentorina sinulta ei odoteta
– joka alan asiantuntijuutta ja vastauksia kaikkiin aktorin kysymyksiin
– yleisen ammatillisen ohjauksen ulkopuolisten asioiden käsittelyä
– työpaikan tai harjoittelupaikan tarjoamista aktoreille

Vastauksesi tämän hakulomakkeen kysymyksiin ovat erittäin tärkeitä, sillä ne vaikuttavat mentorointiryhmien muodostamiseen. Vastaathan jokaiseen kysymykseen huolellisesti, sillä käytämme vastauksiasi, kun esittelemme mentorointiryhmää ohjelmaan valituille opiskelijoille suljetussa sähköisessä oppimisympäristössä (henkilöiden nimiä, sukupuolta tai yhteystietoja emme julkaise). Mentoreiden haku päättyy 30. elokuuta.

Mentorointikoulutusta tarjolla
Tarjoamme mentoriohjelmaan valitulle mentorille YAMK-tasoisen Asiantuntijasta mentoriksi/From Professional to Mentor -opintojakson ilmaiseksi Savonian avoimessa ammattikorkeakoulussa (laajuus 5 opintopistettä). Opintojakso auttaa kehittämään mentorointiosaamista, jota pääsee suoraan soveltamaan käytäntöön mentorointiohjelman aikana.

Lisätietoja: marko.pietila@uef.fi, minna.tarvainen@savonia.fi. sanna.jeskanen@karelia.fi

*Huomioithan, että emme voi valitettavasti maksaa mentorointitapaamisiin liittyviä mahdollisia matka- tai muita kuluja.

LUE LISÄÄ JA ILMOITTAUDU MUKAAN MENTORIKSI!

Tapahtumapaikka

Verkossa

Järjestäjä

Talent Hub Eastern Finland