Vastuullista ja älykästä kiinteistö-ja rakennusalan energiatehokasta asiantuntijuutta tarjoava Granlund Kuopio mukaan Pohjois-Savon Energiaklusterin edelläkävijöiden joukkoon
Granlund Kuopio on liittynyt Pohjois-Savon Energiaklusteriin vuoden 2025 alusta vahvistamaan alueen energia- ja teknologia-alan ekosysteemiä asiantuntemuksellaan. Rakennus- ja kiinteistöalan
edelläkävijänä tunnettu Granlund tuo mukanaan laajan kokemuksensa vastuullisuudesta,
energiatehokkuushankkeista ja kiinteistöjen elinkaaren hallinnasta.
Tammikuun lopulla Pohjois-Savon Energiaklusterista Kirsi Kinnunen ja Risto Korhonen vierailivat Granlund Kuopio Hyrräkadun toimitiloissa, ja vierailua isännöi Itä-ja Keski-Suomen palveluliiketoimintajohtaja Jani Säisä. Granlund Kuopion toimipisteitä löytyy Kuopion lisäksi Savonlinnasta, Pieksämäeltä ja Varkaudesta. Näiden kaupunkien toimipisteissä töitä tekee n. 130 asiantuntijaa. Granlund on valtakunnallisesti arvostettu toimija.
Granlund on toiminut Kuopiossa jo vuodesta 1969 ja on kasvanut Itä-Suomen johtavaksi talotekniikan asiantuntijaksi. Yhtiö tarjoaa kattavat talotekniikkasuunnittelun, rakennuttamisen ja valvonnan palvelut, sekä asiantuntijuutta energiatehokkuushankkeisiin, energiakierrätysjärjestelmiin ja hiilijalanjälkilaskentaan. Granlund Kuopion asiakaslähtöiset ja ketterät palvelut tukevat kiinteistöjen koko elinkaarta.
Digitaalinen Granlund Manager -ohjelmisto mahdollistaa tehokkaan ja vastuullisen
kiinteistöjohtamisen säästämällä aikaa, energiaa ja rahaa. ”Energiaseurantajärjestelmän visuaalinen
puoli on todella tärkeä, sillä se nopeuttaa päätöksentekoa verrattuna perinteisiin raportteihin”, kertoo Säisä ja jatkaa ”Granlund Managerin avulla voidaan tunnistaa energiankulutuksen poikkeamat nopeasti vertaamalla tietokannassa olevia kohteita ja sääasemia”.
Tekoäly ja vastuullisuus kiinteistöalan kehityksen ytimessä
Tekoäly on noussut osaksi Granlundin toimintaa, esimerkiksi energiakartoituksissa ja -seurannassa. ”Tekoälypohjaiset analyysityökalut mahdollistavat entistä kustannustehokkaammat kartoitukset, jolloin asiantuntijat voivat keskittyä syväosaamista vaativaan työhön ja energiajohtamisen kehittämiseen”, Säisä toteaa.
Granlundilla vastuullisuus näkyy paitsi asiakastyössä myös yrityksen omassa toiminnassa.
”Esimerkiksi monimuotoisuus on meille yksi tärkeä arvo – olemme rekrytoineet eri-ikäisiä ja taustaisia asiantuntijoita laajalla skaalalla”, Säisä kertoo. Granlund on myös ollut hiilineutraali jo muutaman vuoden, vaikkakin osa päästöistä joudutaan vielä kompensoimaan. Suurimpana yksittäisenä päästölähteenä työmatkaliikenteen päästöjä on pyritty vähentämään lentomatkustamista sekä tarjoamalla työsuhdepyöriä ja parempia latausmahdollisuuksia sähköautoille.

Kuva Kirsi Kinnunen Navitas Kehitys Oy. 2025
Vierailun yhteydessä keskusteltiin myös mahdollisista koulutushankkeista, joissa Granlundin
asiantuntijuutta voitaisiin jakaa laajemmin. ”Klusteri tarjoaa erinomaisen alustan selvittää, millaisia
osaamistarpeita alalla on”, toteaa Savon ammattiopiston kouluttaja Risto Korhonen.

Kuva: Granlund vastuullisuusmateriaalit. 2025.
Jani Säisä painottaa Granlundin vaikuttavuuden perustuvan erityisesti asiakkaiden hiilikädenjälkeen. ”Suurin vaikutuksemme syntyy asiakastyössämme, kun edistämme energiatehokkuutta ja vähähiilisyyden tavoitteita”, Säisä summaa.

Kuva Kirsi Kinnunen Navitas Kehitys Oy. 2025.
Granlund Kuopio järjesti 24. tammikuuta 2025 vastuullisuus- ja energia-aiheisen seminaarin, jossa alan asiantuntijat jakoivat näkemyksiään energiatehokkuuden ja vastuullisuuden merkityksestä
liiketoiminnassa. Puhujina toimivat muun muassa Tiia-Lotta Tuominen (Granlund Oy), Timo-Mikael
Sivula (hankekehityspäällikkö, Granlund Oy) ja Joonas Viilos (energia- ja LVI-osaston johtaja, Granlund Oy).
Tuominen korosti vastuullisuuden roolin kasvua liiketoiminnassa ja muistutti, että vuodesta 2026
alkaen vähähiilisyyttä ohjataan ilmastoselvityksillä. Sivula esitteli mm. kulutusjoustojen merkitystä
säästöjen saavuttamisessa ja energiankäytön optimoimisessa. Viilos puolestaan esitteli toteutuneita hankkeita ja niillä saavutettuja merkittäviä energiansäästöjä.
”Granlund Kuopion vastuullinen ja käytännönläheinen tekeminen vahvistaa Pohjois-Savon
Energiaklusterin asiantuntijuutta ja innovatiivisuutta”, kiteyttää Kinnunen, Navitas Kehitys Oy.
Pohjois-Savon Energiaklusterin kehitystyö aloitettiin kesäkuussa 2020 Pohjois-Savon liiton rahoittaman Pohjois-Savon Energiatekniikan TKI-ekosysteemin kehittämishankkeessa, EnEko2020.
Vuosien 2022 -2026 osalta Pohjois-Savon Energiaklusteri -hanketta rahoittaa Pohjois-Savon liitto
Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) kautta osana Uudistuva Suomi 2021-2027 -ohjelmaa. Hanketoimien rahoittajana ovat lähialueen kunnat (Joroinen, Leppävirta) , kaupungit (Kuopio,
Pieksämäki, Varkaus ja yritykset.
Hankkeen päätoteuttaja on Navitas Kehitys Oy ja osatoteuttajat ovat Savonia-ammattikorkeakoulu Oy ja Savon koulutuskuntayhtymä.
Lisätietoja:
Kirsi Kinnunen, toimialapäällikkö Navitas Kehitys, Pohjois-Savon Energiaklusteri, puhelin 044 7949704, sähköposti kirsi.kinnunen@navitas.fi.