Pohjois-Savon Energiaklusteri toi työnantajat lähelle tulevaisuuden osaajia 10.-14.3.2025 Varkaudessa
Pohjois-Savon energiaklusteri toi yritykset lähelle tulevaisuuden osaajia, kun Savonia-ammattikorkeakoulun Varkauden kampus täyttyi maaliskuussa yrityksistä ja opiskelijoista. Työnantajaaviikko toteutettiin 10.-14.3.2025 yhteistyössä Talent Hub Easter Finlandin kanssa ja se keräsi yhteensä yli 350 opiskelijaa tapahtumapäivinä, pääosin Savonia-ammattikorkeakoulun energiatekniikan päivä- ja monimuotoryhmien ja Industrial Managementin opiskelijoita sekä Savon ammattiopiston kone- ja metallialan, sähköalan sekä kansainvälisen levyseppähitsaajakoulutuksen opiskelijoita.
Pohjois-Savon energiaklusterin tehtävänä on tukea energia- ja teknologia-alan monipuolista verkostoa sekä edistää toimialan kehittämistä ja toimivan ekosysteemin luomista Pohjois- ja Keski-Savon alueelle. Osana klusterityötä Savonia-ammattikorkeakoulun ja Savon ammattiopiston edustajat tapasivat useimmat klusterin yritysjäsenet syksyn 2024 ja alkuvuoden 2025 aikana.
Yksi keskeisin viesti yritysjäseniltä oli halu tavata alan opiskelijoita esittelemällä yritysten toimintaa ja siellä olevia työtehtäviä sekä kertoa millaisia tulevaisuuden työntekijöitä yritykset jatkossa tarvitsevat. Samankaltaista viestiä ja tarvetta kantautui Navitas Yrityspalveluiden suuntaan opiskelijoiden suusta, kun klusterin markkinointi kävi tapaamassa Savonia-ammattikorkeakoulun energiatekniikan kolmannen vuosikurssin opiskelijoita loppuvuodesta 2024 energiasäästöviikon tapahtumassa.

Kuva 1: Teemu Nevalainen Sumitomo SHI FW. Kuva: Laura Leppänen
Mitä tulevaisuuden työntekijöiltä toivotaan?
Työnantajaviikko järjestettiin 10.-14.3.2025 Savonia-ammattikorkeakoulun Varkauden kampuksella. Työnantajaviikkoon osallistuivat klusterin jäsenyrityksistä ANDRITZ Oy, Granlund Oy, Savon Voima Oyj, SP Stainless Oy ja Sumitomo SHI FW sekä muista seudun yrityksistä VR FleetCare Oy:n Pieksämäen konepaja. Yritykset kohtasivat monimuotoisen opiskelijakentän ja kysymyksiä esitettiin, ajatuksia vaihdettiin ja väliajalla käytiin hyviä keskusteluja yritysedustajien ja opiskelijoiden välillä. Paljon tuli kysymyksiä projektitöihin, harjoitteluun, kesätyöhön ja opinnäytetyön suorittamiseen liittyen. Pääosin yritykset näitä mahdollisuuksia tarjoavat, tosin suhdannevaihtelu vaikuttaa myös tarjottavien paikkojen määrään.
Lähes kaikissa yritysten puheenvuoroissa nousi esille toive monipuolisesta kiinnostuksesta työntekoa ja alaa kohtaan. Isoista energia-alan kansainvälisistä yrityksistä ANDRITZ Oy:n Paula Koponen, Mika Kantanen ja Kari Lamberg sekä Sumitomo SHI FW:ltä Teemu Nevalainen korostivat ongelman ratkaisukykyä, projektiosaamista ja halukkuutta oppia lisää tärkeiksi ominaisuuksiksi tulevaisuuden työntekijöillä. Tämän lisäksi halu ja kyky työskennellä kansainvälisessä työympäristössä, matkustusvalmius sekä englannin kielen hyvä taito (työkieli) nähtiin oleellisiksi taidoiksi.
Savon Voima Oyj:n, Janne Sisso ja Hanne-Marie Forsström korostivat datan ja data-analytiikkaa käsittelytaitoja, yhteistyötaitoja, kiinnostuneisuutta ilmasto- ja ympäristöasioista sekä muutoskykyä. Savon Voimalla työkieli on tällä hetkellä suomi ja suurin osa työllistyvistä on energia-alan osaajia.
Erityisesti kone – ja metallia-alan osaajia työllistävät ANDRITZ Warkaus Works Oy, SP Stainless Oy ja VR FleetCare Oy. SP Stainless Oy:n Tiina Kaksonen kertoi yrityksessä työskentelevien päätehtävän olevan hitsaaminen, jolloin tämän alan osaajat ovat heitä kiinnostava kohderyhmä. ANDRITZ Warkaus Works:n Taneli Welin ja Veli-Matti Nyyssönen kertoivat nuorten Akatemian olevan yksi väylä tutustua ja työllistyä konepajalle. Warkaus Works:lle voi työllistyä koulujen harjoitteluiden, kesätöiden ja oppisopimuskoulutuksen kautta. VR FleetCare Oy:n Jarmo Huupponen ja Tommi Dahlberg korostivat teknistä osaamista ja harrastuneisuutta teknisistä asioista. He kertoivat VR:n palkkaavan lähivuosina jopa 100 uutta työntekijää konepajoilleen ja uusia työntekijöitä haetaan koko ajan. Mitään varsinaista pohjakoulutusvaatimusta työnantajalla ei ole, vaan yritys kouluttaa työntekijät tehtäviin.

Kuva 3. SP Stainless Oy:n Tiina Kaksonen kannustaa opiskelijoita valmistumaan ja hakemaan rohkeasti töitä ja harjoittelupaikkoja. Kuva: Laura Leppänen
Yritysten kohtaaminen on opiskelijoille tärkeää
Vastavalmistuneet kohtaavat usein ongelmia ensimmäisen työpaikan saannissa. Työnantajien työpaikkailmoituksissa vaaditaan usein työkokemusta, jota vastavalmistuneella ei ole (Ylen verkkoartikkeli 11.4.2024; https://yle.fi/a/74-20083167). Pohjois-Savon liiton tilaston mukaan työllisyystilanne Pohjois-Savossa on haastava (Pohjois-Savon liiton työttömyystilanne 2025; https://foresavo.fi/tilastot/tyollisyys/tyottomyys/) ja alueelliset työvoimabarometrit (https://tyovoimabarometri.fi/haku?alue=d5229e11-9688-4b3a-8c61-af6a56b3ca8e) näyttää työllisistä olevan Pohjois-Savossa ylitarjontaa. Osaamista tarvitaan jatkossa varsinkin digitaalisuuteen, ohjelmointiin ja tekoälyyn liittyen.
Energia- ja teknologia-alan osaajien sekä alaa tukevan valmistuksen osaajat kokevat paljon suhdannevaihtelua ja kontaktit potentiaalisiin työnantajiin ovat tärkeitä. Työnantajat haluavat kertoa opiskelijoille heidän opintojen vielä ollessa käynnissä, millaista osaamista he tulevaisuudessa tarvitsevat. Opiskelijoiden on puolestaan tärkeä kuulla ja nähdä, millaisia konkreettisia työtehtäviä yrityksissä on ja mitä kaikkea vastavalmistuneen opinnoilla voi yrityksissä tehdä. Tapahtuma mahdollisti kahden tärkeän energiaklusterin sidosryhmän kohtaamisen; yrityskentän ja tulevaisuuden osaajien.
Pohjois-Savon Energiaklusteri- hankkeen toteutusaika on 1.10.2022-31.3.2026 ja hanke saa Euroopan unionin osarahoitusta Pohjois-Savon liitolta, jonka lisäksi rahoittajina ovat alueen kunnat, kaupungit ja yritykset. Hankkeen päätoteuttajana toimii Varkauden kaupungin kehitysyhtiö, Navitas Kehitys Oy ja osatoteuttajina Savonia-ammattikorkeakoulu Oy sekä Savon Koulutuskuntayhtymä.
Lisätietoja:
Petteri Heino, TKI-asiantuntija, Pohjois-Savon Energiaklusteri
petteri.heino@savonia.fi /+358447856759