Pohjois-Savon Energiaklusteri sai maaliskuussa energiaa ja oppia Vaasasta
Pohjois-Savon Energiaklusteri suuntasi maaliskuussa Vaasaan energian ytimeen, kun EnergyWeek Vaasa 17.3-20.3.2025 järjestettiin tänä vuonna Vaasan kaupungintalolla tuttuun tapaan. Energia- ja teknologia-alan ekosysteemin osalta alueellisena toiminnan käynnistäjänä ja kehittäjänä Pohjois-Savon Energiaklusteri pääsi samalla tutustumaan, kuinka Vaasan seudulla jo pidempään toiminut energia-alan klusteri, EnergyVaasa on oman toiminnan käynnistänyt ja vakiinnuttanut niin alueellisesti, kuin Euroopan klustereiden yhteistyöalustalla (ECCP). Klusteritiimistä Vaasan vierailulle jalkautui edustusta Navitas Kehitys Oy:stä, Savonia-ammattikorkeakoulusta sekä Savon ammattiopistolta.
Vaasan Energiaviikko ajankohtaisten teemojen sulatusuunina
Maaliskuussa järjestetty Vaasan EnergyWeek oli jo järjestyksessään kahdeskymmenes. Nelipäiväisen EnergyWeekin -tapahtuman järjestävät Merinova Oy, Vaasan seudun kehittämisyhtiö VASEK, Vaasan yliopisto, Pohjanmaan kauppakamari, Expomark sekä Enterprise Europe Network. Nelipäiväinen tapahtuma nosti esiin teemat; energia- ja ilmasto, tuuli ja uusiutuva energia, energian varastointi ja puhdas kaasu. Tapahtumapäivien aikana Vaasan kaupungintalolla oli eloisan energinen meno ja seminaarien lomassa mahdollisuus verkostoitua näytteilleasettajien kanssa. Tiistaina asiantuntijoita ja yritysten edustajia oli paikalla tuulivoiman ja uusiutuvan energian teemalla (Wind & Renewable Energy), keskiviikko huomio keskittyi energianvarastointiin (Energy Storage) ja torstain asiantuntijat nostivat esiin puhtaan kaasun energiamuotona.
Enterprise Europe Network (EEN) on järjestänyt matchmaking-tapahtuman EnergyWeekissä vuodesta 2016, ja konsepti on osoittautunut tehokkaaksi. Se tarjoaa yrityksille mahdollisuuden varata henkilökohtaisia 1-1 tapaamisia ja luoda uusia yhteyksiä Vaasan alueelle.
Kilpailukyvyn vahvistaminen tulevaisuuden tavoitteena
Tapahtuma alkoi maanantaina 17. maaliskuuta teemalla Energia ja ilmasto, jonka seminaarissa kuultiin mm. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strandin viestiä kilpailukyvyn tärkeydestä; miten sisämarkkinoiden kehittäminen, ekologinen johtajuus ja kestävä kasvu ovat tärkeissä roolissa turvaamassa Euroopan asemaa globaalissa kilpailussa. Strandin toi puheessaan esille, että Euroopan kilpailukyvyn vahvistaminen on keskiössä, ja teknologinen kehitys on avainasemassa, erityisesti tekoälyn, kvanttilaskennan ja muiden uusien teknologioiden osalta. EU:n johdonmukainen ilmastopolitiikka, tavoitteenaan nettopäästöjen vähentäminen 90 prosentilla, tukee vihreää siirtymää, luoden ennakoitavan ja vakaamman toimintaympäristön yrityksille.
”Olemme myös siirtymässä kohti suurempaa investointia uusiutuviin energianlähteisiin ja teknologioihin, ja Euroopan tulee rohkeasti investoida tulevaisuuden teknologioihin, kuten vihreisiin ratkaisuihin ja älykkäisiin ekosysteemeihin. Tällöin varmistetaan, että talous on kestävämpi ja että Eurooppa säilyttää kilpailukykynsä”, kiteytti Strand puheessaan.
Tiistain sisällöstä esiin nousivat muun muassa generatiivisen tekoälyn vaikutus energian kulutukseen. Datakeskukset käyttivät vuonna 2022 noin 1,3 % eli 340 TWh globaalista energiankulutuksesta (IEA 2023) ja tekoälyn lisääntyvän käytön myöstä sen on arvioitu nousevan 1800 TWh vuoteen 2030 mennessä. Vety nähtiin tulevaisuuden energianvarastointiratkaisuna. Meri-Katriina Pyhäranta, Leading Regulatory Advisor (GasGrid Finland Oy) kertoi, että Gasgrid Oy:n tehtävänä on luoda kansallinen vetyverkosto ja rakentaa jopa 1 000 km vetyputkea sekä luoda samalla vetymarkkina Suomeen. Vety nähtiin yhtenä mahdollisuutena sähköverkon tasapainottamisessa.
Monipuolisuus teknologioiden kehityksessä tarpeen
Monipaikkainen energiantuotanto ja tuotantomuotojen välinen energiamäärän tuntiperusteinen vaihtelu ja hinnoittelu tuovat epävakautta sähkömarkkinoilla. Epävakaus tuo suuren tarpeen sähköverkon tasapainottamiseen, energian varastointiin ja tuotannon ja kysynnän säätämiseen. Erilaiset teknologiset ratkaisut ja tulevaisuuden energiantuotannon muodot nähtiin mahdollisuutena ratkaista näitä ongelmia, mutta minkään tietyn teknologiaa ei katsottu tässä vaiheessa olevan muita parempia. Energian varastoinnin osalta akkuvarastointiin liittyvien investointien nähtiin olevan taloudellisesti kannattavia nyt, mutta jo muutaman vuoden päästä niiden taloudellisen kannattavuuden katsottiin laskevan merkittävästi. Perinteisen energiantuotannon (sähkö ja/tai lämpö) kannattavuuden todettiin olevan tulevaisuudessa heikkoa ja taloudellisen kannattavuuden nähtiin jatkossa tulevan erilaisilta säätömarkkinoilta.
”Tämä korostaa myös tutkimus- ja kehityspuolen tarvetta panostaa jatkossakin monipuoliseen kehitykseen, niin uusien innovointien, kuin tulevaisuuden osaajienkin näkökulmasta”, toteaa tutkimus- ja kehityspäällikkö Jarno Ruusunen Savonia-ammattikorkeakoululta.
EnergyVaasa -klusteri suunnannäyttäjänä
Vaasan EnergyWeekillä klusteritiimillä oli mahdollisuus tavata Merinovan Oy:n, Viexpo Oy:n sekä Vaasan Yliopiston edustusta. EnergyVaasan perustana on Wickströmin moottorivenetehtaan perustaminen sekä Strömbergin generaattori- ja muuntajatehtaan siirtyminen Vaasaan. Vuosikymmen myöhemmin Wärtsilä aloittaa dieselmoottoreiden valmistuksen. Vuonna 1988 Strömbergistä tuli osa ABB:tä, jonka myötä syntyi suuri määrää uusia Spin-off-yrityksiä. Perusta EnergyVaasalla oli syntynyt. Tämän jälkeen uusia yrityksiä sijoittui edelleen Vaasan seudulle, ja EnergyVaasa -klusteri perustettiin virallisesti vuonna 2001. EnergyVaasan perustajina toimivat Merinova Oy, ABB Oy sekä Vaasan kaupunki.
EnergyVaasa-klusteriin kuuluu yli 180 yritystä energia-alalta. Nämä yritykset työllistävät noin 13 000 henkeä. Yritysten liikevaihto on huikea 6 mrd €, josta viennin osuus on 80 %. Klusteriyritykset käyttävät noin 250 miljoonaa euroa tuotekehitykseen vuosittain ja ovat suunnitelleet investoivan energiateknologian infraan noin 1,9 mrd euroa klusterin alueelle vuoden 2029 loppuun mennessä. EnergyVaasa -klusteria hallinnoi Merinova Oy. Tällä hetkellä EnergyVaasa -klusteri tarjoaa palveluja laajasti liiketoiminnan kehittämisestä, kehittämishankkeiden rakentamiseen ja projektijohtamiseen, kansainvälistymiseen, verkostoitumiseen ja energia-alan tiedon välitykseen.

Kuva: EnergyVaasan palvelut ECCP:n klusterikuvauksen mukaisesti; https://www.clustercollaboration.eu/content/energyvaasa-ostrobothnia-finland
Vaasasta positiivista energiaa kotiin tuomisina
Vaasassa korkeakoulut, yritykset ja kunnat tekevät tiivistä yhteistyötä tutkimuksessa, tuotekehityksessä ja koulutuksessa, ja alueella panostetaan energiateknologian opetukseen jo esikoulusta yliopistoon saakka. Tämä yhteistyö tekee Vaasasta erinomaisen kasvualustan uusille yrityksille ja Pohjoismaiden innovatiivisimman energiateknologiakeskittymän.
EnergyVaasa on saanut ECEI Gold Label -sertifikaatin, joka tunnustaa sen huipputason klusterin johtamisen. Tämä sertifikaatti on Suomen ensimmäinen ja koko Euroopassa kuudes, mikä korostaa alueen merkitystä energiateknologian kentällä.
”Pohjois-Savon Energiaklusterin osalta valmistaudumme hakemaan sovitusti pronssitason tunnustusta syksyllä 2025, niin hienoa kuulla kokemusperäisesti, miten prosessissa kannattaa edetä ja mikä merkitys tunnustuksella on klusterin toimijoille”, toteaa toimialapäällikkö Kirsi Kinnunen Navitas Kehitys Oy:stä.
”Vaasan EnergyWeekiltä mukaan lähti hyviä kontakteja ja arvokasta tietoa hyvistä käytänteistä, miten klusteritoiminnan kautta edistetään itäisen Suomen ekosysteemin toimintaa energia- ja teknologia-alalla. Hienoa, että yrityksiä ja sidosryhmiä on tulossa mukaan Vaasan Energiapäiviltä Itä-Suomen Energiapäiville toukokuussa 2025 Leppävirralle. Näytteilleasettajaksi mahtuu vielä mukaan”, vinkkaa Kinnunen.
Pohjois-Savon Energiaklusteri järjestää Itä-Suomen Energiapäivät -tapahtuman 13.-14.5.2025 Vesileppis Areenalla Leppävirralla. Kestävän energiatulevaisuuden yhdistävä tapahtuma on toukokuussa kaikille avoin ja maksuton. Tapahtuman ilmoittautuminen on auki Pohjois-Savon Energiaklusterin nettisivuilla, osoitteessa www.energyclusternorthsavo.fi.
Pohjois-Savon Energiaklusteri- hankkeen toteutusaika on 1.10.2022-31.3.2026 ja hanke saa Euroopan unionin osarahoitusta Pohjois-Savon liitolta, jonka lisäksi rahoittajina ovat alueen kunnat, kaupungit ja yritykset. Hankkeen päätoteuttajana toimii Varkauden kaupungin kehitysyhtiö, Navitas Kehitys Oy ja osatoteuttajina Savonia-ammattikorkeakoulu Oy sekä Savon Koulutuskuntayhtymä.
Lisätietoja:
Kirsi Kinnunen, toimialapäällikkö, Pohjois-Savon Energiaklusteri -hanke
kirsi.kinnunen@navitas.fi / +358 44 794 9704